Stress-symptomer

Stress er en tilstand, hvor kroppen bliver udsat for flere symptomer, der både kommer til udtryk fysisk, psykisk og i din adfærd. Det er vigtigt, at du holder øje med stress-symptomerne, da det er kroppens måde at sende faresignaler om, at der er noget, der skal tages hånd om.

Er du i tvivl om, hvilke stress-symptomer du skal holde øje med? Find oversigten over de mange tegn på stress, du skal være opmærksom på her i blogindlægget.

Langvarig stress – symptomer på en stresset krop

Oplever du stress, vil kroppen gå i forsvarsposition. I en vis rum tid vil kroppen sagtens kunne håndtere denne tilstand, selvom kroppen egentlig er i ubalance.

Er din krop stresset over en længere periode, vil du dog opleve, at effekten af forsvarsmekanismerne forværres. De vil i stedet blive erstattet af flere symptomer på stress, som er tydelige tegn på, at din krop er på overarbejde.

Ved langvarig stress er der flere symptomer, du skal være opmærksom på. De fysiske symptomer på stress kan for eksempel være hovedpine, ondt i maven, fordøjelsesproblemer, søvnproblemer og svimmelhed.

Du kan også opleve psykiske symptomer på stress, som kan inkludere hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, aggressivitet, angst, tankemylder og dårligt humør.

Stress kan også vise sig i din adfærd, hvor du på nogle måder bliver en anden version af dig selv. Du kan for eksempel være mere ubeslutsom, isolere dig fra andre, have svært ved at engagere dig, tage mere medicin, have lettere til tåre og et øget sygefravær.

Hvor længe varer stress-symptomer?

Det kan tage lang tid at komme over stress. Det vil dog være meget forskelligt fra person til person, om der skal en pause på et par uger til, eller om vi taler om flere måneder, før du er helt ovenpå.

Ender du med en sygemelding som et resultat af dine stress-symptomer, skal du være opmærksom på, at symptomerne ikke bare lige sådan går væk. Når du er klar til at komme tilbage på arbejde igen, kan der stadig være nogle symptomer på stress til stede, men dog i en mildere grad.

Der er ikke et endegyldigt svar. Du må derfor væbne dig med tålmodighed, når du er udsat for stress og er påvirket af symptomer. Det er dog en fordel at få bearbejdet årsagen til, at du har stress. Der vil være nogle af dine symptomer, der bliver dæmpet eller forsvinder helt, når først du får åbnet op for, hvad der ligger bag din stress-tilstand.

Test dine stress-symptomer

Der er mange forskellige stress-symptomer. Det kan derfor være udfordrende at kæde det hele sammen til, om du har stress eller ej.

Er du i tvivl om, om du har stress, kan du tage en test. I en stress-test bliver du stillet nogle spørgsmål, der netop forholder sig til symptomer på stress, hvordan du har det både fysisk og psykisk, og om din adfærd har ændret sig.

Der findes flere tests online, du kan tage. Alternativt kan du kontakte din læge, der kan foretage en test. Viser testen, at du har stress, skal der tages affære, således du kan komme ud af tilstanden og få bugt med symptomerne. Det kan for eksempel være kurser og personlige forløb, der hjælper dig ud på den anden side. Du kan også booke en gratis videodemo af Klausen HR’s online kursus “Undgå stress – lederens værktøjskasse”.

Tegn på stress

Der er mange forskellige tegn på stress, og det kan derfor være svært at kode det sammen til, at det netop er stress, der er

Læs mere