Stress kan vise sig på mange forskellige måde. Det vil være forskelligt fra person til person, hvilke symptomer der opstår, og hvordan din krop generelt takler tilstanden.
Et fysisk symptom, som mange oplever, er ondt i maven ved stress. Dette skyldes egentlig flere fysiologiske tilstande i kroppen, som går i gang, når kroppen er på overarbejde på grund af stress.
Men hvorfor får vi egentlig ondt i maven, når vi er stressede? Og kan du gøre noget ved at mindske smerterne? Det svarer vi på her.
Hvorfor giver stress ondt i maven?
Når du oplever stress, vil din krop gå i en forsvarsposition. Du kan også sammenligne det med, at kroppen gør klar til kamp. Der er derfor nogle processer i kroppen, der bliver prioriteret højere end andre. Det resulterer dog i, at andre processer i kroppen bliver nedprioriteret.
Når kroppen gør klar til kamp, får det sympatiske nervesystem i kroppen fuld power. Det betyder, at dit hjerte hamrer hurtigere, der bliver pumpet mere blod rundt, og dit blodsukker stiger – altså instinktiv kampgejst fra kroppen.
Denne prioritering resulterer dog i, at det parasympatiske nervesystem bliver negligeret. Dette nervesystem styrer mave-tarmsystemet. Det er derfor meget normalt, at der er nogle processer i din mave og i dine tarme, der går i stå, når du er stresset.
Når du har ondt i maven på grund af stress, kan du opleve:
- Oppustet mave
- Smerter
- Kramper
- Urolig mave
- Diarré
- Hård mave.
Mavesmerter og stress: Kan man gøre noget ved det?
Der findes ikke nogen mirakelkur for ondt i maven ved stress. Det er din krops måde at reagere og afhjælpe stressen på. Det er dog vigtigt, at du reagerer, når du oplever ondt i maven som et symptom på stress.
Du er nødt til at finde roden til, hvorfor du er blevet stresset. Fortsætter du, som du plejer, løser du ikke problemet, og din krop vil blive ved med at være i kampposition. Du oplever derfor ikke en forbedring af mavesmerterne, når du har stress, hvis du ikke tager hånd om årsagen til problemet.
Der er selvfølgelig mulighed for at rådføre dig med din læge, hvis du opleve store gener fra smerterne i maven ved stress. Din læge kan dog udelukkende hjælpe med en midlertidig løsning, der afhjælper problemet på kort sigt.
Får du ikke bearbejdet årsagen til, at du føler dig stresset og får ændret nogle ting, vil mavesmerterne i forbindelse med stress blive ved med at komme igen.
Find årsagen til stress, og ondt i maven vil være fortid
Oplever du flere symptomer på stress, er det noget, du skal tage alvorligt. Det er hverken godt for krop eller sjæl at være i en stresstilstand. Det er derfor vigtigt, at du tager hånd om problemet, således du kan komme stressfri ud på den anden side.
Hos os kan du få hjælp til at få bugt med stress og dermed ondt i maven ved stress samt andre symptomer. Du kan blandt andet få workshops og samtaler, hvor vi hjælper dig med at finde frem til, hvad der ligger til grund for din stresstilstand, og hvordan du kommer ud af den.