Hos verdenssundhedsorganisationen WHO forudser de, at stress i 2020 vil blive en af de største sygdomsfaktorer. Samtidig kunne Stressforeningen allerede i 2014 fortælle, at op mod 430.000 danskere oplevede symptomer på alvorlig stress hver eneste dag. Det svarer til 10-12 % af den danske befolkning. Når vi så ovenikøbet kan fortælle dig, at en langtidssygemelding på grund af stress kan koste helt op til 1 million kroner (se bare vores regnestykke her), er der vist ingen tvivl om, at ledertræning i stresshåndtering er en rigtig god investering for jeres virksomhed.
Er du alligevel i tvivl om, hvilke effekter stress kan have på en arbejdsplads, og hvordan den rette træning kan hjælpe med at afværge stress på arbejdspladsen, kan du læse mere i indlægget her.
Hvad er stress?
Mange tror, at stress er en sygdom, men sådan forholder det sig faktisk ikke. Stress er nemlig en belastningstilstand i kroppen. Ofte skyldes denne belastningstilstand, at man oplever at blive stillet krav, som er for store i forhold til de ressourcer, man rummer – eller i hvert fald føler, at man rummer. Belastningstilstanden kan både opstå i privaten og på arbejdspladsen. På arbejdspladsen kan en belastningstilstand for eksempel skyldes, at en medarbejder er blevet stillet en for stor opgave, hvor vedkommende ikke føler, at der er tid eller viden nok til, at opgaven kan løses.
Der er mange ting omkring belastningstilstande og stress, som en leder vil have gavn af at vide. I dette indlæg vil vi sætte særligt fokus på to.
- Først og fremmest skal en leder vide, at en belastning ikke er farlig. Faktisk kan en smule stress være gavnlig. Nøglen er at vide, hvor lang tid kroppen befinder sig i en tilstand af belastning, og hvorvidt der er en tydelig årsag til belastningen. For eksempel må man godt føle sig belastet i timerne op til en klar deadline. Faktisk kan det være gavnligt, da det kan øge præstationsevnen. Dog skal man være opmærksom på, at belastningen ikke må vare ved, når den tydelige deadline er overstået, da det så kan udvikle sig til en vedvarende belastning og i sidste ende stress.
- Dernæst er det vigtigt at huske, at det er ekstremt subjektivt, hvornår en medarbejder føler sig overbelastet. To mennesker er som bekendt ikke ens, og derfor kan der også være stor forskel på to medarbejderes grad af overskud og overblik over en opgave. Derfor kan man heller ikke sætte et generelt niveau for, hvornår en overbelastning har varet for længe og potentielt bliver til en stressreaktion i kroppen.
Vil du vide mere om, hvad stress egentlig er for en størrelse, kan du læse meget mere i vores blogindlæg ”Hvad er stress?”.
Effekten af stress i en virksomhed
Det er vigtigt at se på stress som et fælles ansvar i en virksomhed, da stress aldrig blot vil være medarbejderens problem. En stressramt medarbejder vil altid påvirke virksomheden. Der er flere måder, hvorpå stress kan have en negativ effekt for en virksomhed:
- Én stressramt medarbejder kan skabe en negativ dominoeffekt
- Stress på arbejdspladsen kan påvirke det psykiske arbejdsmiljø negativt
- Stress reducerer medarbejdernes effektivitet og kan være skyld i flere fejl
- Overbelastede medarbejdere giver flere sygemeldinger, og det er dyrt for virksomheden
- Medarbejdere med stress kan mangle overskud og overblik, og det kan skabe dårligere kundetilfredshed.
Alle disse negative effekter ved stress i en virksomhed kan heldigvis reduceres kraftigt. Hvordan? spørger du. Det er relativt simpelt. Det kan de gennem en investering i ledertræning i bekæmpelse af stress, som blandt andet ruster lederen med de rette ledelsesværktøjer til bekæmpelse af stress. Hvis en leder er dygtig til at spotte og håndtere medarbejdere, som viser tegn på en overbelastning, enten af private årsager eller på grund af arbejdsrelateret stress, kan det på sigt spare virksomheden for utallige potentielle sygemeldinger.
Fordele ved ledertræning – lær at håndtere stress
Der er mange gode grunde til, at ledertræning i stresshåndtering er en yderst god investering. Den største årsag af dem alle er dog muligheden for at forebygge stress på arbejdet og lange sygdomsforløb hos medarbejderne. Andre fordele ved ledertræning til håndtering af stress er:
- Et godt psykisk arbejdsmiljø
- Gladere medarbejdere
- Fastholdelse af nuværende medarbejdere og tiltrækning af nye medarbejdere
- Øget effektivitet blandt medarbejderne
- Højere kundetilfredshed
- Lavere sygefravær.
Når lederen af en afdeling eller en virksomhed forstår dynamikkerne bag stress, kan denne også i langt højere grad være med til at skabe en arbejdsplads, hvor risikoen for en længerevarende overbelastning er mindre. Nogle gange kommer en overbelastning af private årsager, og derfor vil ledertræning også gøre lederen i stand til at se klassiske symptomer på stress og på den måde sørge for, at en stresset medarbejder får den rette behandling.
At tilbyde virksomhedens ledere et kursus i stresshåndtering er derfor ikke bare en god investering for lederen – det er en god investering for hele virksomheden på både den korte og den lange bane!
Klausen HR’s lederkursus i stresshåndtering – en god investering hele vejen rundt
Er du leder i en afdeling eller en virksomhed, og vil du gerne forebygge stress på arbejdspladsen? Så er det vigtigt, at du har den rette viden om stress samt de ledelsesværktøjer, som du har brug for, til forebyggelse af belastningstilstande hos dine medarbejdere.
Hos Klausen HR tilbyder vi kurser til lederudvikling og stressforebyggelse, som giver dig lige præcis denne viden. Et sådant stresskursus kan for eksempel bestå af et individuelt samtaleforløb for ledere sammen med en af vores dygtige arbejdspsykologiske konsulenter. Du kan også investere i vores læringsplatform baseret på praktisk og teoretisk data fra mere end 1.000 samtaleforløb gennem de seneste 10 år. Med et online forløb kan du tilrettelægge undervisningen, som det bedst passer dig.
Hos Klausen HR er der mange muligheder! Vil du vide mere om dine og din virksomheds muligheder, må du endelig ikke tøve med at kontakte os. Vi sidder altid klar til at tage en uforpligtende samtale omkring jeres muligheder for ledertræning i stresshåndtering.