Ifølge Sundhedsstyrelsen skete der fra 2010 til 2017 en stigning på 4,3 procentpoint i andelen af danskere, som følte et højt stressniveau. Det er en stigning, man ikke skal spøge med. Længerevarende stress er nemlig en risikofaktor for adskillige andre tilstande og sygdomme såsom forhøjet blodtryk, hjertekarsygdomme og depression. Derudover kan den enkeltes generelle livskvalitet være meget påvirket, når et menneske føler sig stresset, hvad end det skyldes forhold i hjemmet eller arbejdsrelateret stress. Netop derfor bliver stress i høj grad anset som værende et folkesundhedsmæssigt problem med store konsekvenser. Både for den enkelte person, for virksomheder og for samfundet.
Med den rette medarbejderpleje er der dog en mulighed for at forebygge stress og reducere risikoen for belastning hos medarbejderne. Du kan læse meget mere om god medarbejderpleje i vores indlæg her, og om hvorvidt der faktisk også er noget, der hedder for meget medarbejderpleje. Sidst i indlægget finder du desuden inspiration til, hvordan du sikrer en arbejdsplads gennem et godt psykisk arbejdsmiljø og medarbejdere, der trives.
Stressramte medarbejdere og langtidssygemeldinger kan mærkes på bundlinjen
1 million kroner. Så mange penge kan det ende med at koste en virksomhed, når en medarbejder bliver langtidssygemeldt med stress. Det lyder måske af meget, men tallene lyver desværre ikke. Se bare vores udregninger i indlægget “Hvad koster en sygemelding”. Så selvom det godt kan virke voldsomt at skulle investere i intensiv medarbejderpleje, kan det altså godt svare sig både menneskeligt og rent økonomisk at gøre det.
En investering i dine medarbejdere er en investering i din virksomhed
Er det økonomiske aspekt ikke nok bonus i sig selv, så er der også den ekstra fordel, at medarbejdere, som trives, har det med at performe langt bedre på arbejdet.Med de rette værktøjer og den rette indstilling til, hvad det vil sige at pleje dine medarbejdere og sørge for trivsel i din afdeling og virksomhed, undgår du altså ikke kun udbrændte medarbejdere, der er overbelastede og langtidssygemelder sig. Du får også nogle glade og motiverede medarbejdere, der arbejder effektivt. Det giver dig både et plus på bundlinjen og skaber en kultur, hvor nuværende medarbejdere har lyst til at blive, og som nye, dygtige medarbejdere tiltrækkes af.
Kan man udøve for meget medarbejderpleje?
De seneste år er begrebet ”curlingforældre” i den grad blevet kastet om sig i medierne, og det er næsten ikke til at undgå i den moderne samfundsdebat. Men faktisk er der nu også nogle, der taler om såkaldt ”curlingledelse”. En curlingleder bliver beskrevet som en leder, der konstant står klar til at gøre alt for at hjælpe medarbejderne i mål med deres opgaver. Det lyder jo i sig selv ikke som en dårlig egenskab, for er en leders opgave ikke netop at sikre, at alle medarbejdere når i mål med deres opgaver?
Alle organisationer og ledere ønsker at have glade medarbejdere, tilfredse kunder og en konkurrencedygtig forretning. Det er netop derfor, at nogle ledere kan have en tendens til at være lidt for meget over deres medarbejdere. Det kommer altså ikke fra noget dårligt sted, men desværre kan det give godt og grundigt tilbageslag i form af medarbejdere, som ikke længere har nogen selvstændighed og selvsikkerhed i deres opgaveløsning. Når man som leder fokuserer for meget på kortsigtede resultater og hurtig opgaveløsning, kan man hurtigt glemme de langsigtede konsekvenser af ikke at lade medarbejderne forsøge selv og også nogle gange fejle.
Har du haft en tendens til at curle dine medarbejdere, er det måske på tide at kaste dem på dybt vand for en stund. Prøv at give dem nogle nye opgaver, nogle ukendt udfordringer, og lad med prøve sig frem, uden at du serverer løsningen for dem. Men husk at holde øje med, hvordan medarbejderne klarer udfordringen, for de må heller ikke gabe over for meget eller være i en belastningstilstand for længe, da dette som sagt kan resultere i stress på arbejdspladsen.
Få hjælp til at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø med ledertræning
Det er ikke altid let at være leder. Som leder skal du formå at udfordre dine medarbejdere, så du sikrer, at deres motivation og læringskurve holdes ved lige. Men samtidig handler god ledelse og et godt psykisk arbejdsmiljø også om, at dine medarbejdere ikke må føle sig for pressede til at præstere og løse opgaver, som de faktisk ikke er i stand til at løse under de forudsætninger, de har.
Denne gyldne middelvej kan være rigtig svær at finde, og det er blandt andet derfor, at vi hos Klausen HR gennem de sidste mange år har udviklet stresskurser til både den stressramte medarbejder og til lederen, som gerne vil undgå stress på arbejdspladsen og lange sygemeldinger.
Vil du gerne have et godt udgangspunkt for, hvordan du undgår stress på arbejdspladsen, bør du downloade vores gratis e-bog ”Sådan holder du dig på toppen som leder”. Men hvis du virkelig gerne vil gøre en forskel og lære en masse om, hvordan du som leder kan reducere risikoen for stress på din arbejdsplads, bør du overveje at investere i vores effektive kompetenceudviklingskursus for ledere, som giver dig de strategier, den viden og de værktøjer, som du skal bruge for at minimere stress på arbejdspladsen.
Skab et positivt arbejdsmiljø med den rette medarbejderpleje
Medarbejderpleje kan tage rigtig mange former, men fælles for dem alle er dog, at medarbejderpleje skal sikre dine medarbejderes trivsel på arbejdspladsen. Der er mange ting, man kan gøre for at pleje sine medarbejdere, og det handler i høj grad om virksomhedens størrelse, og om hvor meget I vil investere i jeresmedarbejdere.
Herunder finder du en liste over nogle idéer til medarbejderpleje, som I kan overveje at investere i:
- Mulighed for månedlige 1:1 samtaler mellem medarbejderen og den nærmeste leder omkring trivsel, arbejdsopgaver eller andre emner, som medarbejderen måtte have behov for at tale om.
- Mulighed for adgang til fysioterapi og kiropraktor med mere efter Tilpas eventuelt gerne jeres medarbejdertilbud løbende.
- Større fleksibilitet til medarbejderne i form af for eksempel muligheden for at fleksjobbe.
- Mulighed for at bestille tid hos en fast massør på kontoret hver 14. dag eller månedligt.
- Store og små månedlige eller halvårlige sociale arrangementer. Det kan inkludere alt fra en vinsmagning til en volleyballturnering, en løbeklub eller en årlig julefest med hotelophold.
- Giv mulighed for naturlige afbræk i løbet af dagen – for eksempel i form af et bordtennisbord, et grønt udendørs areal med bænke eller måske et rum dedikeret til uformelle møder mellem kollegerne.
- Gratis adgang døgnet rundt til online læringsforløb, der kan reducere stress blandt medarbejderne ved hjælp af effektive øvelser og værktøjer til hverdagens arbejdsliv.
Lad Klausen HR hjælpe dig med at reducere stress og øge trivslen blandt medarbejderne
Et godt første skridt mod trivsel blandt medarbejderne er god medarbejderpleje. Som du har læst i dette indlæg, er der mange måder, hvorpå man kan pleje sine medarbejdere. Én ting, som i den grad godt kan betale sig, er at investere i et online stresskursus til dine medarbejdere. Med et on-demand e-learning forløb hos Klausen HR kan der både spares tid, penge og ressourcer på den lange bane, når medarbejderne gennem forløbet lærer, hvordan de selv kan identificere og håndtere en begyndende overbelastning, inden den tager overhånd og bliver til en stresssygemelding.
Hos Klausen HR tilbyder vi forskellige pakkeløsninger inden for undervisning i stresshåndtering på arbejdspladsen til både medarbejdere og ledere. Vi kan helt sikkert også skræddersy et forløb, som passer til lige netop din virksomhed og dine medarbejdere.
Er du interesseret i at høre mere om dine muligheder hos os? Tøv ikke med at kontakte os allerede i dag. Vi sidder altid klar til at svare på de spørgsmål, du måtte have, og tage en uforpligtende snak om de muligheder og løsninger for undervisning i stresshåndtering, som vi tilbyder.